Adventre - WEBSITE X5 UNREGISTERED VERSION - Szent József Templom

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Lelkiség_tartalom


ADVENT ÜNNEPLÉSE A CSALÁDBAN


Az adventi készület szép formája az adventi koszorú készítése és a gyertyagyújtás a családban. - A gyertyagyújtás megismétlődhet minden adventi héten (lehetőleg szombaton vagy vasárnap) vagy akár minden este.
Előkészület: Legyen ez igazi ünnep. Rakjunk rendet a szobában és az asztalon, ahová a koszorú kerül. Készítsük elő az imakönyveket az énekléshez és a Szentírást.
a.) Az adventi koszorú négy gyertyája advent négy vasárnapját jelzi.
b.) Az adventi koszorú jelentése: A sorban meggyulladó gyertyák növekvő fénye jelzi, hogy karácsonyhoz közeledve múlik a bűn sötétsége és nő a fény. S karácsonykor eljön maga a FÉNY=JÉZUS KRISZTUS. (A kérdés számunkra: vajon szeretetünk tettei által bennünk, köztünk is nő-e a fény, Jézus jelenléte?)
- A fenyő örökzöld levelei emlékeztetnek Jézus halált legyőző örök szeretetére.
c.) A gyertyagyújtás családi ünnepe többféle lehet.
Egy lehetséges felépítés: (Természetesen a sajátos körülményekhez alkalmazandó!)
1. Ének - Például SZVU 2, 4, 9, 11, stb. (SZVU = Hozsanna). Bevezetőben a gyermekekkel néhány szót beszélgetünk az ének mondanivalójáról.
2. Szentírásolvasás - Választhatunk például a következő szakaszokból: Lk 1,26-38; 1,39-51; 3,1-6; Mt 4,12-17; 5,1-12; Rom 13,11-14; Fil 4,4-7; Iz 2,2-5; 7,14-15; 11,1-5; 35,1-7; 45,5-8; vagy az Ige-liturgia naptár szerint a napi szentírási részből.
3. Beszélgetés - Mi a szentírási szakasz mondanivalója számunkra? Mit is jelent az advent a mi életünkben? (vö. a fenti gondolatokat) Hogyan sikerül élni a közös vagy az egyéni adventi elhatározásokat.
4. Imádság - Saját szavainkkal imádkozunk az este gondolataihoz kapcsolódva. (Mindenki mondhat egy kérést, egy köszönetet, amelyre közös válaszunk lehet pl. Ámen, vagy Köszönjük Urunk, vagy Kérünk Téged hallgass meg minket. Majd közös Miatyánk és/vagy Üdvözlégy, adventi ének.

„Örömmel adjatok hálát az Atyának, aki arra méltatott benneteket, hogy részetek legyen a szentek örökségében, a világosságban. Kiragadott minket a sötétség hatalmából, és helyet adott szeretett Fia országában. Benne nyertük el a megváltást, bűneink bocsánatát."

 
 
Keresés
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz